Buurt gelooft in Gerarduskerk

gerarduskerkVoor het einde van 2013 moet er duidelijkheid zijn over de nieuwe bestemming van de Gerarduskerk in Stratum. Tenminste, dat wil de initiatief­groep herbestemming uit de drie omliggende buurten Bloemen­buurt- Zuid, Gerardusplein en Kerstroosplein. De groep was begin maart 2013 voor de tweede keer bij elkaar in de kerk. Ruim dertig vrij­willigers namen zitting in een van de werkgroepen.

Die werkgroepen gaan zich bezighouden met plannen voor de korte én lange termijn, bouwtechnische zaken, juridische zaken, financiën, communicatie en coördinatie. Jurgen Vermolen is een van de ini­tiatiefnemers. Hij kent de kerk al jaren. Tijdens een rondleiding door de steenkoude kerk maakt hij duidelijk de beperkingen te kennen. „De stookkosten waren het afgelopen jaar 20.000 euro en dan heb ik het over de dienst op zondag”, zegt hij, wijzend naar het plafond dat – hoewel verlaagd – duizelingwekkend hoog is. Hij vergeet de uitvaarten door de week en de bijeenkomsten in de inpandige ‘schoenendoos’, maar iedereen beseft bibberend het pro­bleem.

Terug in die schoenendoos bij de warme koffie zijn de vrijwilligers toch weer enthousiast. Ze horen van Vermolen dat de parochie Eindhoven-Zuid de kerk niet wil verkopen, omdat ze dan de greep op de uiteindelijke bestemming verliest. De parochie waardeert het enthousiasme van de vrijwilligers, maar benadrukt wel dat de verhuur kostendekkend moet zijn.

Ad van Best is ook een van de kartrekkers. Hij hoopt op buurtge­relateerde functies als yoga, amateurtoneel, een zangkoor en het Stratums Muziekkorps Sint Ceci­lia. Die zijn nu deels ondergebracht in buurthuis De Zuidwes­ter, waar de gemeente vanaf wil.

“Zo wordt het gebouw toch weer van de gemeenschap”

De vrijwilligers vinden het een goed idee om de collectie Eindho­vens erfgoed van voormalig Mu­seum Kempenland in de kerk on­der te brengen. Op voorwaarde dat er dan ook iets mee gebeurt, zoals restauratie of een tentoon­stelling. „Zo wordt het gebouw toch weer van de gemeenschap”, zegt Van Best. „Net als vroeger.”

Bron: ED, Geert van Elten