Fitnesscentrum in Gerarduskerk.

De kogel is door de kerk: de Gerarduskerk in Stratum wordt fitnesscentrum. Eind dit jaar hoopt SportCity er zijn twintigste filiaal te kunnen openen.

Negen decennia lang was het de plek waar heilige missen werd gevierd en vonden er begrafenisdiensten, doop- en communieplechtigheden plaats. Maar over enkele maanden biedt de Gerardus Majellakerk in Stratum een totaal andere aanblik. Dan werken sportievelingen zich er in het zweet, hijgend en zwoegend op fitnessapparaten.

SportCity, de nieuwe huurder van het gebouw, hoopt eind dit jaar de verbouwing van kerk tot fitnesscentrum te kunnen voltooien. Het is het twintigste filiaal in Nederland en het tweede in het zuiden van het land; SportCity is vooral in de Randstad actief.

Kerkelijke sfeer

Voordat het zover is, moet er nog veel werk worden verzet. De kerkbanken zijn eruit gesloopt, met het altaar is een begin gemaakt. Nu is het de beurt aan de tussenwanden die de ruimte verkleinden omdat het kerkbezoek fors terugliep. ,,We willen zoveel mogelijk dingen behouden die de kerkelijke sfeer bepalen”, vertelt Miranda Storcken, toekomstig clubmanager. ,,Die muurschilderingen bijvoorbeeld en de glas-in-loodramen. Ook enkele kerkbanken worden opnieuw gebruikt. Het heeft wel iets, de sfeer in dit gebouw.”

Een unieke locatie, vindt ook woordvoerder Pascal Distel. De kerk zelf -die oogt alsof er een bom gevallen is- leent zich nu even niet goed voor een foto, vindt hij.
,,Ik kan me voorstellen dat het voor mensen die een band hebben met dit gebouw, pijn zou doen. Er zit veel historie in. Maar het wordt heel mooi”, belooft Distel.

Bij de gemeente is een vergunning aangevraagd om vier kozijnen in de zijgevels te mogen plaatsen. Die aankondiging heeft voor enige beroering in de buurt gezorgd. Distel weet er het fijne niet van, zegt hij, en kan er niet op in gaan. De vergunning voor dit onderdeel van de verbouwing is overigens nog niet afgegeven.

Teleurstelling

Het besluit begin dit jaar van het parochiebestuur om met SportCity in zee te gaan, in plaats van ruimte te geven aan de plannen van omwonenden, verenigd in de stichting Herbestemming Gerarduskerk, heeft voor de nodige teleurstelling in de buurt gezorgd. Maar het parochiebestuur wilde op zeker spelen: in tegenstelling tot het buurtinitiatief huurt Sport/City het héle gebouw.

De kerkdeur zit overigens niet helemaal op slot voor de buurt. Volgens Distel blijft medegebruik door omwonenden mogelijk. ,,Een carnavalsmiddag voor kinderen bijvoorbeeld zou hier prima kunnen plaatsvinden. En als er andere voorstellen vanuit de buurt zijn voor activiteiten, willen we daar graag over meedenken.”

De komende weken staat SportCity elke vrijdag met een kraam op de markt om kennis te kunnen maken met buurtbewoners en andere belangstellenden.

BRON: Eindhovens Dagblad  Rob Burg