Groen licht voor SportCity in Gerarduskerk Eindhoven.

SportCity kan snel doorgaan met de verbouwing van de Gerarduskerk tot fitnesscentrum. De Erfgoedcommissie van de gemeente Eindhoven heeft gisteren ingestemd met bouwaanvraag. De discussie over de vraag wat er met de beelden en het altaar is gebeurd, staat daar los van.

Dat is ook niet aan de voormalige monumentencommissie, maar aan de gemeente Eindhoven. Die heeft hier binnenkort wel een gesprek over met de parochie Sint-Joris die de kerk verhuurt aan SportCity.

De Henri van Abbestichting sloeg alarm toen de erfgoedwaakhond ontdekte dat er al gesloopt werd, zonder bouwvergunning. Het werk werd stilgelegd, die vergunning is toen alsnog aangevraagd. Gistermiddag verdedigde architect Gert van der Vijver zijn verbouwingsplan bij de Erfgoedcommissie. Hij overtuigde de commissie dat er zorgvuldig wordt omgegaan met de kerk. Zo worden alle leidingen niet in de oude muren gelegd, maar verstopt achter nieuwe voorzetmuurtjes. ,,Aan de buitenkant verandert er bijna niets. En alles wat we binnen maken is eventueel zo weer weg te halen als SportCity eruit mocht gaan. Daarmee kunnen we er wel voor zorgen dat het monument kan blijven staan.”

Als de definitieve vergunning binnen is, kan het werk weer beginnen. Wel moet SportCity nog een parkeeronderzoek doen. Het plan om onder meer bijna tegen de kerk aan te laten parkeren, is van de baan.

De Van Abbestichting is nog niet tevreden met de gang van zaken. Stephan van der Horst van de organisatie benadrukt dat nagelvaste delen, zoals het altaar en de zware beelden, tot het monument behoren. ,,Nu is het weer misgegaan, net als bij de Paterskerk. De gemeente zou daar meer toezicht op moeten uitoefenen.”

Nico van Dongen van de parochie Sint-Joris heeft ook al contact gehad met de gemeente. Binnenkort is er een gesprek, onder meer over de voorschriften van het bisdom voor het leeghalen van de kerk als die aan de eredienst wordt onttrokken.

Volgens Van der Horst is er een getuige die heeft gezien dat er een kapot beeld in een container terecht is gekomen. Maar dat gelooft Van Dongen niet; alles is naar andere parochies of naar het depot gegaan. ,,Wel zijn twee zuilen weggegooid; die waren gebarsten.”

ED.nl Michel Theeuwen