Opening Sportcity in Gerarduskerk Eindhoven maand uitgesteld.

Sportschool Sportcity kan de nieuwe vestiging in de oude Gerarduskerk in Eindhoven pas op zijn vroegst eind april openen. Het bedrijf moet wachten met de verbouwing op het verstrijken van de bezwarentermijn, voordat er gebouwd kan worden. In de week van 19 maart loopt die af. Architect/projectleider Gert van der Vijver verwacht dat de sportschool een maand later open kan.

Sportcity heeft (nieuwe) leden die zich in hadden geschreven om op het Gerardusplein te komen sporten, op de hoogte gebracht van het uitstel. Maar volgens Van der Vijver is er verder niet veel aan de hand. ,,De vergunning is 5 februari verleend. Maar omdat het een monumentenvergunning is, moet je wachten tot de bezwarentermijn van zes weken verstreken is. Om te voorkomen dat je onomkeerbare ingrepen doet aan het monument. Bezwaar maken zou dan geen zin meer hebben. Maar als die termijn voorbij is, kunnen we verder gaan met de verbouwing.” Eerder werd het werk stilgelegd omdat Sportcity te vroeg was begonnen: de vergunning was nog niet verleend.

Parkeerplaatsen

,,Dit uitstel geeft ons ook tijd om de kwestie met de parkeerplaatsen en de ramen aan de pleinkant te regelen. We moeten door tellingen aantonen dat er genoeg parkeerruimte is op momenten dat wij die nodig hebben. Dat moet geen probleem zijn. Daarna kost het nog de nodige tijd om dat bij de gemeente te regelen. Maar tegen de tijd dat het gebouw klaar is, moet dat wel opgelost zijn”, aldus Van der Vijver. Dat moet ook omdat de sportschool eerder niet open mag.

Van Abbestichting

De Henri van Abbestichting zorgde er eind vorig jaar voor dat het werk stilgelegd werd. Nu lijkt het allemaal toch door te gaan. De erfgoedwaakhond legt zich daar morrend bij neer. Maar wel wordt er nog met de gemeente en de parochie Eindhoven-Zuid gepraat over de gang van zaken. De Van Abbestichting wil dat (gemeentelijke) monumenten beter beschermd worden. ,,En ook de eigenaar, de parochie, moet er rekening mee houden dat kerken monumenten zijn”, aldus Stephan van der Horst van de stichting.

Bron: ED.nl Michel Theeuwen