Parochie haalt streep door plannen omwonenden met Gerarduskerk Eindhoven.

De plannen voor een tweede leven voor de al vijf jaar leegstaande Stratumse Gerarduskerk, opgezet door omwonenden in samenwerking met Lumens, zijn door het bestuur van de Sint-Jorisparochie verworpen.

De Stichting Herbestemming GerarGerarduskerkduskerk diende vorige maand haar businessplan in bij het parochiebestuur. Dat plan voorziet in de vestiging van een ‘sociale ontmoetingsplek’ met horecagelegenheid en leerwerkplaatsen. In de kerk zouden ook evenementen, beurzen en exposities gehouden kunnen worden.

Volgens de stichting sluit het plan naadloos aan bij de behoefte van de buurt en voldoet het volledig aan de eisen van het parochiebestuur. Een ontmoetingsplaats met een sociaal-maatschappelijke functie en waar culturele en economische activiteiten kunnen plaatsvinden.

Andere partij
Volgens Nico van Dongen, lid van het parochiebestuur en verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van gebouwen, is gekozen voor het plan van een tweede partij. Welke dat is, wil hij volgende week bekendmaken, als de voorlopige gebruiksovereenkomst is getekend. “De reden om voor deze partij te kiezen is eigenlijk een heel platte: het plan van de omwonenden voorzag in het gebruik van de halve kerk. De andere partij neemt het héle gebouw in gebruik en betaalt de volledige huurprijs, al vanaf het eind van dit jaar.”

Van Dongen wijst er op dat met de huuropbrengsten op termijn de restauratie van de monumentale kerk afgerond kan worden.

Jammer
De Stichting Herbestemming Gerarduskerk vindt het ‘oprecht jammer dat er geen overeenstemming is bereikt voor het realiseren van een sociale ontmoetingsplek in de Gerarduskerk’, meldt ze op haar website.

Bron: ED.nl  Rob Burg