Parochiebestuur Sint Joris: beelden horen niet bij monument Gerarduskerk Eindhoven

Mag een eigenaar van een gemeentemonument als de Gerarduskerk in Stratum zomaar altaren en beelden weghalen? Het parochiebestuur Sint Joris vindt dat het daar het volste recht toe heeft. De erfgoedcommissie van de gemeente Eindhoven denkt daar heel anders over.
 
De verbouwing van de Gerarduskerk tot fitnesscentrum is door de gemeente stilgelegd, nadat de Henri van Abbe Stichting alarm sloeg. De erfgoedcommissie die toeziet op bescherming van gemeentelijke monumenten stelt dat SportCity bewust zonder vergunning is gaan verbouwen.
 
Parochiebestuur
Volgens Nico van Dongen van parochiebestuur Sint Joris — dat het leegstaande kerkgebouw sinds vorig jaar aan SportCity verhuurt — is er eigenlijk niks aan de hand. Ja, SportCity heeft de marmeren vloer van het priesterkoor gesloopt. ,,Maar die vloer was niet origineel. En nadat wij de altaren hadden weggehaald was er weinig van over. SportCity heeft de rest zorgvuldig verwijderd. Ze hadden daar melding van moeten maken bij de gemeente, dat wel.” Het is het parochiebestuur zelf geweest die alle beelden, de voor- en zij-altaren en andere religieuze objecten weghaalde. ,,Zo hebben we het Gerardusbeeld overgeplaatst naar Weebosch. De vijf beelden uit de bovenring staan nu in de kerk van Nijnsel, een van de altaren is naar Sint-Oedenrode gegaan en het kleine orgel naar de Catharinakerk in Eindhoven”, zegt Van Dongen.
 
Twee hele grote zware beelden zijn begin deze maand naar het depot van het Bisdom overgebracht. ,,Van het Bisdom moeten alle religieuze zaken de kerk uit, als die niet meer als zodanig wordt gebruikt.” Het wil voorkomen dat hier rare dingen mee gebeuren. Van Dongen noemt als voorbeeld het pornofilmpje dat vorig jaar in een biechtstoel in een Tilburgse kerk werd opgenomen. Volgens Van Dongen mag het parochiebestuur dit alles doen. ,,Die zaken behoren niet tot het gemeentemonument: Ze staan niet in de beschrijving van het gebouw.”
 
Erfgoedcommissie
,,Een heel aparte redenering. Ze hadden dit wel degelijk bij ons moeten aanvragen. Alles wat nagelvast zit, zoals een altaar of een groot beeld, hoort bij een monument”, zegt secretaris Jelle Groot van de commissie Ruimtelijke Kwaliteit van de gemeente, waar de erfgoedcommissie onder valt. ,,Als ze zo’n aanvraag hadden ingediend, dan hadden wij een onderzoek kunnen instellen om te zien wat van waarde is en moet blijven en wat niet. Helaas kan dat nu niet meer. Hetzelfde geldt voor de marmeren vloer. SportCity had wel een sloopvergunning, maar niet voor die vloer. We hebben SportCity afgelopen zomer ook gewaarschuwd dat ze een aparte vergunning moesten aanvragen voor de verbouwing. Vervolgens zijn ze gewoonweg begonnen, zonder vergunning.”
 
SportCity heeft vorige maand alsnog de benodigde vergunning aangevraagd, naar verwachting geeft de erfgoedcommissie komende week groen licht. ,,Het overleg met SportCity verloopt inmiddels goed”, zegt Groot. Of de gemeente dan helemaal geen straf oplegt? ,,Dat weet ik niet. Maar als commissie staan we voor een voldongen feit.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.