Verbouwing Gerarduskerk Eindhoven stilgelegd op last van gemeente.

De verbouwing van de Gerarduskerk tot fitnesscentrum is op last van de gemeente Eindhoven stilgelegd. SportCity is volgens de Henri van Abbestichting veel te ver gegaan bij zijn sloopwerkzaamheden in dit Stratumse gemeentemonument.

,,Ze hebben de marmeren vloer van het priesterkoor gesloopt. Ook zijn alle heiligenbeelden uit de nissen naast het priesterkoor verdwenen”, zegt Stephan van der Horst van de Henri¬†van Abbestichting. ,,En dat terwijl ze alleen een vergunning hadden voor het slopen van de tussenwanden.” Die zijn later in de kerk geplaatst en hadden geen monumentale waarde.

Van der Horst noemt het wegbreken van het priesterkoor ‘schandalig’. ,,Volgens mij was het ook niet nodig, ze hadden er ook een vloer overheen kunnen leggen.” Hij constateerde de overtreding toen hij eind vorig jaar op de vrijdagmarkt was en zag dat de kerk open was. ,,Ik ben sinds kort secretaris van de werkgroep religieus erfgoed van de Van Abbestichting en had bij de gemeente informatie opgevraagd over de bouwvergunning. Toen ik binnenkwam schrok ik. Ik ken de kerk goed, ik heb hier nog gezongen in een koor. Het is toch niet voor niets een gemeentemonument, daar ga je toch niet zo in rotzooien?”

Uitstel

SportCity huurt de Gerarduskerk van het parochiebestuur. De kerk is onttrokken aan de rooms-katholieke eredienst, omdat het kerkbezoek in Stratum afnam. Het bedrijf dacht eerder dat de vestiging voor eind 2017 van start kon gaan. Nu zet het bedrijf alles op alles op een opening in maart. Regiomanager Pascal Distel van SportCity verzweeg maandagmiddag aanvankelijk tegenover het ED de reden van het uitstel. Op de vraag hoe het met de bouw- en sloopvergunningen zat, antwoordde hij dat hij dit niet precies wist.

Nadat het ED hem maandagavond confronteerde met de informatie van de Van Abbestichting, erkende Distel alsnog dat de gemeente de werkzaamheden heeft stilgelegd. Distel bestrijdt dat SportCity heiligenbeelden in een puincontainer heeft laten afvoeren, zoals de Van Abbestichting van een omwonende hoorde. ,,Nico van Dongen van het parochiebestuur heeft die beelden van tevoren netjes opgehaald.”

ED.nl Vanda van der Kooi